Προβλήματα κτιρίων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα κτίρια είναι η υγρασία. που εμφανίζεται συνήθως απρόσμενα, και η οποία μπορεί να οφείλεται στις πιο απίθανες αιτίες. Η προκαλούμενη ζημιά, σε κάποιες  περιπτώσεις,  μπορεί να έχει απλά οικονομικό κόστος, για παράδειγμα διάβρωση του θερμομονωτικού υλικού ή του επιχρίσματος. (Εικόνα 1)
Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να συντρέχουν και λόγοι ασφάλειας, όπως στην περίπτωση της διάβρωσης του σκυροδέματος και του οπλισμού. (Εικόνες 2-3)

Εικονα 6 Διαβρωμενοσ Σοβασok Υπηρεσίες Θερμογραφίας

Εικόνα 1

Εικονα 8 Διαβρωση Οπλισμουok Υπηρεσίες Θερμογραφίας

Εικόνα 2

Εικονα 7 Διαβρωση Οπλισμουok Υπηρεσίες Θερμογραφίας

Εικόνα 3

Πιο συγκεκριμένα:

Όταν υπάρχει υγρασία σε τοίχο ή σε άλλο δομικό στοιχείο του σπιτιού, εμφανίζονται τα εξής φαινόμενα:

– Το νερό περνά από τον υγρό τοίχο στον αέρα του χώρου με την εξάτμιση.

– Ο τοίχος ψύχεται, και πολλές φορές, αρκετούς βαθμούς λόγω της συνεχούς εξάτμισης.

– Οι εξωτερικοί περιμετρικοί τοίχοι, ποτισμένοι από το βρόχινο νερό, έχουν μειωμένη αντίσταση στις απώλειες θερμότητας, όπως αν μειωνόταν το πάχος τους κατά τα 2/3 ή ακόμη και στο μισό.

Η υγρασία όμως δεν επηρεάζει μόνο τα κτίρια.

Επηρεάζει κυρίως την υγεία μας με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Υγρασία: ένας μεγάλος εχθρός της υγείας μας

Από μελέτη της 1ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτουν τα εξής :

Τη χειμερινή περίοδο, με υγρασία 72.6%, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα αυξήθηκε σε 32% περίπου σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτά τα στοιχεία αφορούν κυρίως άτομα άνω των 70 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα παρατηρήθηκαν διπλάσιοι θάνατοι το Δεκέμβριο απ’ ότιτον Ιούνιο.  Εκτός από τα καρδιολογικά προβλήματα, με την ύπαρξη αυξημένης υγρασίας επιδεινώνονται τα αναπνευστικά προβλήματα. Η ύπαρξη των ακάρεων, που ευνοούνται από το υγρό περιβάλλον, είναι και αυτά υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για το άσθμα. Νέες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι η επιβίωση και εξάπλωση του ιού της γρίπης πραγματοποιείται ευκολότερα όταν η υγρασία είναι αυξημένη. Επιπλέον, φαίνεται ότι, η ύπαρξη αυξημένης υγρασίας είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση μηχανισμού που δημιουργεί φλεγμονές και πόνους, κυρίως στις αρθρώσεις. Οι μυκητιάσεις, οι δερματοπάθειες και οι κεφαλαλγίες επιδεινώνονται με την υγρασία.

Όταν δούμε μούχλα στο εσωτερικό του σπιτιού

Η μούχλα οφείλεται στη συμπύκνωση των υδρατμών του χώρου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν η σχετική υγρασία αυξάνεται και πλησιάζει την περιοχή του κορεσμού, τότε αρχίζει να παρατηρείται συμπύκνωση. Δηλαδή, ο υδρατμός από αέριο μετατρέπεται σε νερό που κινδυνεύει να παγώσει. Η συμπύκνωση προέρχεται αποκλειστικά από την ψύξη του αέρα. Ο ζεστός αέρας του χώρου ψύχεται μόλις έρθει σε επαφή με τους κρύους τοίχους, τα δάπεδα και τιςοροφές καθώςοι υδρατμοί του υγροποιούνται.

Η υγρασία, που οφείλεται στη συμπύκνωση, εμφανίζεται σε πάρα πολλές κατασκευές, δημιουργεί μούχλες, μαυρίλες και ανθυγιεινό περιβάλλον.

Απουσία θερμομόνωσης – κλιματισμός

Σε κτίριο με ελλιπή ή ανύπαρκτη θερμομόνωση γίνεται αυξημένη χρήση θέρμανσης –  κλιματισμού για να εξισορροπηθούν οι μεγάλες απώλειες.

Όμως, με τη συνεχή χρήση κλιματιστικών:

– Έχει παρατηρηθεί ότι σε άτομα που εργάζονται ή ζουν σε κλιματιζόμενους χώρους εμφανίζονται πιο συχνά ή επιδεινώνονται προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, του δέρματος, των ματιών, των μυών και των αρθρώσεων .

– Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα είναι φαρυγγίτιδα, βραχνάδα φωνής, βήχας, ρινίτιδα λόγω της ξηρότητας των βλεννογόνων της μύτης και του λαιμού από τον αέρα που ανακυκλώνει το κλιματιστικό.

Επίσης, από κακή συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού (fancoil), στις λεκάνες συμπυκνωμάτων δηλαδή, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν πνευμονία (Λεγεωνέλλα ή Νόσος Λεγεωνάριων) με έντονα συμπτώματα στο αναπνευστικό και υψηλό πυρετό.