Υγρασία : ένας μεγάλος εχθρός της υγείας μας


Εκτός από τα καρδιολογικά προβλήματα, με την ύπαρξη αυξημένης υγρασίας επιδεινώνονται τα αναπνευστικά προβλήματα (η ύπαρξη των ακάρεων είναι και αυτά υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για το άσθμα όπως αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο του
e-domisi)
Νέες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι ή επιβίωση και εξάπλωση του ιού της γρίπης γίνεται καλύτερα όταν η υγρασία είναι αυξημένη.
Ακόμη, φαίνεται ότι, η ύπαρξη αυξημένης υγρασίας είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση μηχανισμού που δημιουργεί φλεγμονές και πόνους κυρίως στις αρθρώσεις.
Οι μυκητιάσεις, οι δερματοπάθειες και οι κεφαλαλγίες επιδεινώνονται με την υγρασία.
Πως αντιμετωπίζεται η υγρασία:
Η υγρασία σε ένα χώρο (δες και σχετικό άρθρο στο
e-domisi) οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό, σε συνδυασμό με την μεγάλη θερμοκρασία του.
Αυτό διορθώνεται με τον καλό και συχνό αερισμό και την σχολαστική προσοχή που πρέπει να δείχνουμε στις δραστηριότητες που ενισχύουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού με υγρασία - υδρατμούς. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το μαγείρεμα, το μπάνιο, το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι κ.λπ.
Σε νεόκτιστο σπίτι, μπορεί να υπάρξει υγρασία στον αέρα του σπιτιού που οφείλεται στην δεσμευμένη υγρασία στα δομικά στοιχεία από την φάση κατασκευής. Για να κτισθεί ένα σπίτι, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού, που παραμένουν στα δομικά στοιχεία (τοίχους, κολώνες, δάπεδα κ.λπ.). Αυτή η υγρασία εξατμίζεται σταδιακά και αποδίδεται στο χώρο για μακρύ χρονικό διάστημα αυξάνοντας την υγρασία του χώρου. Οι νέες κατασκευές έχουν παράθυρα – πόρτες, που κλείνουν αεροστεγώς (σε αντίθεση με τα παλαιά που <<επέτρεπαν>> από τις χαραμάδες την είσοδο αέρα και, μάλιστα σε ικανές ποσότητες για να διασφαλίσουν έναν διαρκή αερισμό). Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται συχνός, σχολαστικός και επαρκής αερισμός.
Υπάρχει περίπτωση όμως η εσωτερική υγρασία να ενισχύεται από πηγή που <<φέρνει νερό>> μέσα στο σπίτι από κατασκευαστική αστοχία (υπόγεια, ανερχόμενη υγρασία, από την οροφή κ.λπ) ή διαρροή από σωληνώσεις ύδρευσης ή αποχέτευσης. Το νερό που μπαίνει συνεχώς στο σπίτι – ακόμη και σε μικρή ποσότητα - δημιουργεί συνθήκες έντονης, διαρκούς υγρασίας του αέρα που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τον αερισμό.


Αυτή η περίπτωση είναι η δυσκολότερη, γιατί απαιτείται:
1. Να εντοπισθεί η πηγή που προκαλεί υγρασία. Αυτός ο εντοπισμός απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία, και τον κατάλληλο εξοπλισμό (στο
www.thermograph.gr, θα βρείτε σχετικές πληροφορίες και σχετικές υπηρεσίες)
2. Να διορθωθεί η βλάβη, ή το πρόβλημα με τα κατάλληλα υλικά
3. Σε περίπτωση έντονης ύπαρξης υγρασίας στον αέρα (αυτό φαίνεται από ένα υγρόμετρο πού έχετε στο σπίτι και δείχνει πάνω από 65-70% συνεχώς), τότε χρειάζεται αφύγρανση (εφ΄όσον έχει λυθεί το πρόβλημα διαρροής ) με κατάλληλα μηχανήματα που θα φέρουν τον εσωτερικό αέρα σε κανονικά επίπεδα.

Δ. Νικολαϊδης